Advices
Posted in

10 лесни начина да намалиш въглеродния си отпечатък и да спестиш пари

Posted in

Въглеродният отпечатък е понятие, използвано за количествено определяне на въздействието на даден човек, дейност, продукт или организация върху изменението на климата, чрез отделените емисии на парникови газове. Иначе казано: въглероден отпечатък е общото количество парникови газове (въглероден диоксид, метан и азотен оксид), които се генерират от нашите действия. Тези газове са основна причина за повишаването на средната температура на атмосферата и световния океан на Земята, а това се влошава с всяка минута.

За да си представиш влиянието на парниковите газове върху околната среда, помисли как точно въглеродният диоксид е вреден за нашите бели дробове – без достатъчно кислород, ние няма да можем да живеем. Ако незабавно не намалим въглеродния си отпечатък, това може да доведе до много сериозни проблеми.

Крайно време е да започнем да се тревожим за нашите емисии на въглероден диоксид, за да направим Земята здрава.

Споделяме ти няколко лесни трика, които могат да доведат до големи промени:

  1. Гаси светлините и изключвай устройствата вкъщи или офиса, когато не ги използваш. Ще се изненадаш от разликата в месечната си сметка за електроенергия.
  2. Спирай водата, докато си миеш зъбите или почистваш съдовете. Всъщност някои учени изчисляват, че спирането на водата по време на четкане на зъбите може да спести на семейството ти до 30 литра вода всеки ден. За година, това са близо 11 000 литра вода само от една малка промяна. Спестяването на такова количество питейна вода си струва!
  3. Използвай чаши, чинии, прибори, бутилки и контейнери за многократна употреба. Приборите за еднократна употреба, използвани веднъж и изхвърлени след използване, са огромна загуба на ресурси и допринасят за негативния въглероден отпечатък. Можеш да започнеш като замениш пластмасовите бутилки, с такава за многократна употреба. Напълни я и я носи със себе си, когато излезеш от вкъщи. Така ще спестиш пари и ще намалиш количеството пластмаса, което попада в околната среда!
  4. Използвай ниска температура при пране. Това ще намали количеството използвана електроенергия, което ще ти помогне да спестиш пари.
  5. Пропусни сушенето в сушилна машина. Така ще спестиш още разходи за електроенергия и ще запазиш дрехите си като нови по-дълго време.
  6. Яж повече храна, която е отгледана или произведена от местни фермери. Така ще подкрепиш местната икономика и ще се радваш на свежа храна всеки ден.
  7. Носи чанта за многократна употреба, когато пазаруваш. Найлоновите торбички се правят от изкопаеми горива и допринасят за замърсяването на планетата – особено на нашите океани. Торбичките за многократна употреба са лесен начин за премахване на тези отпадъци.
  8. Ходи пеша или с колело до близките дестинации. Така не само ще намалиш вредните въглеродни емисии, изпускани от твоя автомобил, а и ще подобриш своето здраве.
  9. Редовно обслужвай автомобила си и поддържай гумите му правилно напомпани. Когато колата ти работи ефективно, тя използва по-малко гориво. А ако гумите на твоя автомобил са с ниско налягане, той трябва да работи по-усилено, за да се придвижи от точка А до точка Б, като по време на този процес се използва по-голямо количество гориво и се увеличават вредните емисии.
  10. Дари вместо да изхвърляш. Можеш да продадеш, дариш или рециклираш всички предмети, които вече не използваш или не можеш да поправиш. Вместо техният път да приключва на сметището, може да продължи до нечий друг дом, създаването на нов продукт и връщането му отново в употреба.

Намаляването на глобалните емисии на въглероден диоксид е от решаващо значение за защитата на нашата планета и осигуряването на устойчиво бъдеще за идните поколения. Важно е да предприемем действия СЕГА.

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“ Махатма Ганди

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0