Въздействие

Модната индустрия e сред най-големите замърсители в света, и изхвърля 1,2 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата, всяка година. Това е равно на замърсяването от близо 456 521 739 автомобила, за същия период от време. Тя пресушава водните източници, замърсява реките и потоците, докато 85% от целия текстил се озовава на сметищата.
Как се случва това?

Нека вземем за пример една обикновена памучна тениска, която всеки от нас има в гардероба си. За да се озове една обикновена тениска на щанда в магазина, памукът се подлага на обработка с множество торове и химикали (хербициди, биоциди, цианинови багрила, дефолианти и др.). За производството на конвенционалния памук (т.е. неорганичния) се изразходват 24% от инсектицидите и 11% от пестицидите, използвани в световен мащаб. А за целия цикъл на изработка на тениската, са необходими около 10 000 литра вода, от които 2700 литра питейна. През целия процес се отделят близо 7 кг въглероден диоксид (CO2) в атмосферата! А прането на някои видове синтетични дрехи, изпраща значително количество микропластмаса в океана. И тъй като голяма част от произведените облекла не биват продадени, а остатъците от платовете от производството им не се оползотворяват, еквивалентът на един камион за боклук, пълен с текстил, се изгаря или изхвърля на сметището всяка секунда!

Всичко това оставя вреден отпечатък върху нас и околната среда.

В сравнение с конвенционалното земеделие, органичното земеделие води до по-чист въздух, по-добра почва, по-безопасна среда, и всичко това без токсични остатъци в нашите дрехи и природата. Органичните култури за производство на текстил се отглеждат без използване на GMO семена и без токсични химикали.

При органичния памук, например, се използва близо 91% по-малко вода и 62% по-малко енергия за производството му, и се отделят 46% по-малко парникови газове (CO2).
Традиционният памук обикновено се отглежда и събира при небезопасни и несправедливи условия на труд, докато органичният памук осигурява безопасна работна среда и справедливи заплати, в компаниите сертифицирани за органично земеделие и производство.

Затова, ние от Fabele, избираме само сертифицирани екосъобразни тъкани за изработка на нашите продукти, като органичен памук, лен, коноп и други.
Доверяваме се само на европейски производители на текстил и спомагателни материали, които споделят нашите ценности за устойчивост, етичност и прозрачност. Всеки един от тях спазва най-добрите бизнес практики, гарантирайки справедливо заплащане и безопасни условия на труд, с грижа за околната среда на всяка стъпка. А всички наши продукти изработваме в България, с грижа за теб и природата!

Всяка една твоя покупка помага да намалим вредното въздействие на модната индустрия върху хората и планетата.

Ти избираш!

Заедно постигнахме

Ръка с капка вода
0 литра

СПЕСТЕНА ПИТЕЙНА ВОДА
достатъчна за 552 души за цяла година

Облак с въглероден диоксид
0 кг

ИЗБЕГНАТИ ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ
равни на 6 895 км, пропътувани с кола

Колба с листа еко
0 кг

ПРЕДОТВРАТЕНИ ХИМИКАЛИ
вредни за нас и околната среда

Показателите посочват постигнатия ефект след всяка продажба от електронния магазин: www.fabele.bg, съобразно средните стойности на въздействие на всеки артикул. Данните са изчислени на база информация от изследвания, направени от световната организация Textile Exchange за оценката на жизнения цикъл на памука и Европейската конфедерация на лена и конопа (CELC) за въздействието на европейския лен.

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0