Lifestyle
Posted in

Защо облеклата от европейски лен са сред най-добрите в света?

Поле от ленени насаждения, които са разцъфнали
Posted in

Може би си ценител на качествените облекла и обичаш кожата ти да бъде докосвана само от нежни и дишащи материи. Или просто искаш да се чувстваш комфортно и удобно, независимо от ангажиментите и предизвикателствата, пред които те изправя всеки нов ден. Тогава за теб не е тайна, че ленът е една от най-добрите материи за изработка на качествено облекло днес, и можеш да му се довериш на 100%.
А ако все още не си се докоснала до вълшебството да си обгърната от лен, чувствайки се сякаш си на яхта в Средиземно море, нека ти разкажем…

Какво е европейски лен и защо е толкова уникален?
С какво се различава и какво го прави по-добър от останалите?

Може би знаеш, че не всички дрехи са създадени по един и същ начин. Дори да бъдат произведени от лен, те имат различни качества и носят различна стойност.
„Европейският лен“ (European Flax®) е текстил, не само произведен в Европа, но и изработен от ленени влакна, отгледани в Европа. Растението лен (Linum usitatissimum) се произвежда най-често в страните Франция, Белгия, Холандия и Германия. Франция е световен лидер в момента, но все пак тя и нейните съседи са със сравнително малки на площ ленени насаждения, а платовете, изтъкани от европейски лен, съставляват по-малко от 1% от текстила, продаван в световен мащаб. С други думи, европейският лен е рядка тъкан.
Ленените растения, отглеждани в региона, са известни с това, че произвеждат изключително дълги влакна – много по-дълги от тези от ленено семе, отглеждано в други части на света. В резултат на това, европейската тъкан е изключително здрава, и забележително мека и дишаща.
Несравнимото качество може да се отдаде и на уникалните климатични условия на европейския континент – богатата на минерали тинеста почва и на поколенията опит на фермерите.

Какво стои зад сертификата за качество European Flax®?

Сертифицирането по стандарта на European Flax® гарантира, че продуктите са автентични и произведени по етичен начин, щадейки околната среда и насърчавайки заетостта на общности и региони с малко други отрасли.

  • Ленът е един от най-екологичните видове растения, използвани в текстилния сектор. Тъй като в направата на ленените тъкани се използва цялото растение, реално не остават никакви отпадъци.
  • Освен това, ленените насаждения не се нуждаят от поливане, тъй като редуването на слънце и дъжд, типично за регионите на Западна Европа, се грижи за растежа им. Всъщност, една ленена риза „използва“ 6,4 литра вода през целия си жизнен цикъл, в сравнение с 2700 литра за една риза от конвенционален (неорганичен) памук.
  • Друго негово специално качество е, че насекомите и паразитите естествено не „атакуват“ лененото растение, и следователно то може да се култивира само с няколко вида торове.
  • Процесът на отглеждане също така не изисква ГМO.
  • А поради това, че е направен изцяло от растителни влакна, го прави един от най-лесно биоразградимите тъкани.
  • Ленът е хипоалергенен, антибактериален и силно абсорбиращ, благодарение на естествените пектини, които позволяват на влакната да абсорбират и освобождават до 20% от теглото си във вода. Това означава, че ленените дрехи не само ще отвеждат влагата от кожата ти, но и ще ти помогнат да регулираш телесната си температура, което осигурява комфорт и прохлада в горещите дни от годината. А през зимата, ленът става изолатор чрез терморегулиращите си качества и придава усещане за уют.

Лененият плат е по-здрав, когато е мокър, отколкото сух, и става по-мек и по-гъвкав, колкото повече се пере. Просто става все по-добър и по-добър!

Когато купуваш продукт, изработен от сертифициран европейски лен, ти купуваш нещо, което помага за намаляване на глобалния ни въглероден отпечатък. Ленът помага за обновяването на почвата, улавя въглеродния диоксид (CO2), използва само дъждовна вода и не изисква допълнително напояване, торове и ГМО семена. Процесът на механично извличане е екологичен и това е изцяло веганска тъкан.
Инвестирането в висококачествен европейски ленен продукт е инвестиция в качество и грижа!

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0