Advices
Posted in

Скритите вредни вещества в дрехите

Posted in

Храним се със здравословна храна, използваме натурална козметика, грижим се за здравето ни и това на най-близките ни хора, но какви вредни вещества се крият в дрехите, които носим всеки ден?

Знаеш ли, че обикновено се използват около 8000 синтетични химикала при конвенционалното производство на дрехите. Например, хлорната белина се използва предимно за избелване на влакната и за третиране на денима, формалдехидът често се прилага, за да направи тъканите без гънки, летливи органични съединения често се срещат в красивите щампи на дрехите … списъкът е дълъг.

В доклад на Greenpeace International е публикувано, направеното изследване на въздействието върху околната среда на световно известни марки, които са често купувани и на българския пазар. В доклада са посочени данни за наличие на повишен брой вредни химикали, като фталати и нонилфенол етоксилати (NPEs) в тревожен брой от тестваните артикули на тези марки. За съжаление, има държави, където законите и разпоредбите не са достатъчно строги, за да предотвратят използването на токсичните химикали. А всъщност, именно тези държави са основните производители и износители на облекла за целия свят.
Голяма част от тези често използвани вредни вещества са канцерогенни и/или могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, като респираторни заболявания, хормонални смущения и увреждане на органите. ⁠

Не само, че ежедневно сме изложени на тяхното вредно въздействие, поглъщайки ги чрез нашата кожа и въздуха, който дишаме, употребата на такива вредни вещества застрашава живота и създава опасности за здравето на хиляди работници в текстилния сектор. Тези химикали попадат и във водната ни система, замърсявайки околната среда, и могат също да се върнат обратно в нашата питейна вода и храната, която консумираме. ⁠
За съжаление има толкова много видове токсични химикали, открити в дрехите, и е невъзможно да се даде изчерпателен списък. Така че, ще се съсредоточим върху най-често срещаните вредни вещества, за да знаете, когато избирате какво да облечете.

Химикали и веществата под микроскоп

Четейки по-надолу ще научиш повече за скритите опасности в дрехите и продуктите, плод на конвенционалното производство, и защо ние избрахме да сме различни, предлагайки продукти само и единствено от сертифицирани органични материали.

Пестициди

Конвенционалният (неорганиченият) памук се отглежда с помощта на много пестициди, които остават в памучните платове. Те се свързват с редица здравословни проблеми. Техните краткосрочни ефекти върху здравето са свързани най-често с обриви, повръщане, главоболие и световъртеж, а при дългосрочно излагане, може да доведат до стерилитет, дисфункция на ендокринната система, аутизъм и дори рак.

 

Формалдехид

Позната ти е миризмата на „нови дрехи“. Знаеш ли, че тя най-вероятно се дължи на обработката на дрехата с формалдехид. Този химикал се използва за „консервиране“ на дрехите, устойчиви към петна и намачкване. Изследвания показват, че продължителното излагане на изпаренията от формалдехид предизвиква главоболие, кожни раздразнения, дерматити, стерилитет и няколко вида рак.

 

PFAS и PFCS

Дрехи, които са устойчиви на петна или вода, обикновено се обработват и с помощта на група химикали, наречени PFAS (пер- и полифлуороалкилови вещества) или PFCS (перфлуоровъглероди). Те често биват наричани „вечни химикали“, тъй като отнема хиляди години, за да се разградят в околната среда. Свързват ги с много здравословни проблеми, включително рак и безплодие.

Цветен плат памук

Азобагрила

Азо боите са съединения, които се използват за оцветяване на тъканите. Те са евтини и осигуряват ярки цветове, но голяма част от тях са канцерогенни. Близо 70% от боите, употребявани в текстилната индустрия, са азо баргрила. Понеже са водоразтворими, те са лесни за абсорбиране чрез нашата кожа, което често води до кожни и очни раздразнения, алергии, а при дългосрочно излагане – рак на пикочния мехур.

Нонилфенол етоксилати (NPE)

NPE е органично съединение, което е много разпространено в дрехите и някои перилни препарати! Те са свързани с потенциални проблеми с репродуктивната система и проблеми с развитието.

Фталати

Фталатите се използват най-често като омекотители за спортните облекла. Често се съдържат и в мастилата за декоративните печати върху дрехите, от рода на лога, шарки и изображения. Фталатите влияят пагубно на ендокринната система и могат да увредят черния дроб и бъбреците.

Жена с обрив и кожни алергии

Тежки метали

При производството на платовете, особено от синтетични тъкани, се използват материали като олово и хром, за стабилизиране на цвета в процеса на боядисване. А при щавенето (дъ̀бене) на животинската кожа, най-често се използват хромни соли. Тези тежки метали са силно токсични и могат да причинят трайно увреждане на мозъка, увреждане на бъбреците и черния дроб, репродуктивни проблеми и други заболявания. Освен това, когато дрехите, съдържащи тези съединения, се перат както по време на производствения процес, така и по-късно от потребителите, те могат да причинят сериозни щети на околната среда.

Летливи органични съединения (ЛОС)

Разтворителите, лепилата, пластмасовите и металните аксесоари, синтетичните багрила и влакна, използвани по време на производствения процес, отделят ЛОС. Тези химикали участват в довършителните процеси, като щамповане, обработка против намачкване, подсилване на цветовете и др. Те могат да доведат до различни здравословни проблеми, като увреждане на развитието и репродуктивната система, дразнене на кожата и очите, чернодробни и респираторни проблеми, а някои са канцерогенни.
Спираме до тук, за да продължим с:

Какво може да се направи?

Когато купуваш дрехи, определянето на безопасните и чисти избори може да бъде трудно, тъй като за обикновения потребител е практически невъзможно да знае химическото съдържание на дрехите. Има обаче няколко основни правила, които можеш да спазваш, за да си осигуриш защита, да намалиш излагането на семейството си на тези токсини и да спреш подкрепата на големите гиганти, които се възползват от слабия контрол на тези вредни вещества.

  • Замести конвенционалния памук и синтетичните дрехи с органичен памук, лен, коноп, вълна, коприна. Тези материали са по-добри и за тялото ти, защото позволяват на кожата да диша, за разлика от дрехите, направени от синтетични тъкани като полиестера, например.
  • Потърси продукти със сертификат за качество. В България често срещани сертификати са GOTS, OSC, Oeko-Tex 100 Standard и др. подобни. Например сертифициран текстил Oeko-Tex 100 означава, че всеки елемент от текстила е тестван и не съдържа вредни вещества за човешкото здраве.
  • Купувай дрехи, за които са използвани натурални бои, или такива, които не са боядисани изобщо.
  • Изпери правилно дрехите си. Ново не означава чисто. Ако дадено облекло не отговаря на горните условия, изпирането му преди носене е наистина важно. Можеш дори да го накиснеш за една нощ. Но, разбира се, това също освобождава химикали в нашата водна система и може да замърси околната среда, така че очевидно не е идеалното решение.
  • Използвай нетоксичен перилен препарат и избягвай омекотителите за пране. Детергентите, обозначени като „екологични“ или такива, които не съдържат оцветители, са най-подходящи.
  • Пропусни всичко, обозначено като устойчиво на намачкване, петна, непромокаемо, незалепващо и т.н. Или поне бъди много скептична.
  • Въздържай се от покупки на марки, за които доказано се знае, че имат неетична политика по отношение на човешките права и произходът на дрехите е от страни от Третия свят (Бангладеш, Пакистан, Индия, и др.)
  • Започни да заменяш дрехите, с които прекарваш най-много време с такива, които не вредят на здравето ти. Можеш първо да смениш бельото, пижамите и спортното си облекло, и след това да преминеш към основния си гардероб.

Направи осъзнат избор какво да облечеш.

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“ Махатма Ганди

Жена държи сърце в ръцете си символ на любов

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0