Advices
Posted in

Какво е капсулен гардероб и как да си създадем такъв?

Жена избира дрехи от гардероба си и мисли какво да избере да облече
Posted in

Преди да те запознаем със стъпките за създаване на добре обмислен и универсален гардероб, нека ти дадем малко повече информация за понятието „капсулен гардероб“, което постепенно навлиза в идеологията на хората, които подхождат с внимание какво купуват и обличат.
Концепцията за капсулен гардероб се заражда в малкия лондонски бутик на дизайнерката Сузи Фокс през 70-те години на миналия век. Тя определя този термин като: ограничен брой основни артикули, които можеш да носиш няколко сезона и по няколко начина. Идеята е да имаме рационализиран гардероб, съставен от висококачествени дрехи в съчетаващи се цветове, които да могат да се носят взаимозаменяемо и да не се налага постоянно да подмеме с нови. Днес, повече от 50 години по-късно, значението на термина изобщо не се е променило.
Ние вярваме, че добрият капсулен гардероб е съставен от ключови и любими облекла, които могат да се носят многократно, за да улеснят живота ни и да ни дадат отличаваща се визия всеки ден.

Вече знаеш какво е капсулен гардероб, но защо да си създадеш и да поддържаш такъв? Може би в началото идеята ще ти се стори затрудняваща, но всъщност е много освобождаваща и въпрос на обмислен избор. Ето защо…

Спестява време и енергия

Вместо всеки ден да се взираш в гардероба си с мисълта „А сега какво да облека?“ и да виждаш, че е пълен с различни дрехи и аксесоари, а все да няма какво 😉, добре подбраният гардероб ще ти помогне любимите ти неща да са точно пред теб. А когато те се съчетават чудесно едно с друго, изборът става много лесен.

Спестява пари

Капсулният гардероб ще ти спести много пари в дългосрочен план. Въпреки че може да дадеш известна сума, за да се сдобиеш с нови по-качествени дрехи, го приеми като инвестиция. Защото висококачествените артикули ще издържат много по-дълго от евтините. Освен това, като знаеш, че всеки артикул в гардероба ти е важен, ще бъдеш много по-внимателна в избора и решенията за покупка.

Жена сгъва дрехи за гардероб

Ще станеш по-креативна

Докато разполагаш с по-малко на брой дрехи, ще започнеш да експериментираш с начините да ги съчетаваш и представяш в нова светлина. Може да смесваш различни стилове, да носиш една дреха по няколко начина, да намираш нови начини да съчетаваш облеклото си с различни аксесоари или обувки. Начинът, по който оформяш косата и грима си също трансформират визията и излъчването ти всеки ден.

Гардеробът ти ще отговаря на стила ти

Капсулният гардероб ще ти помогне да усъвършенстваш личния си стил. След като разчистиш и се отървеш от всички артикули, които си носила само веднъж или изобщо не знаеш какво правят там, ще получиш най-доброто от гардероба си. По същество, ще останеш с перфектния гардероб, който идеално отговаря на твоя характер.

Помага за защитата на човешките права и околната среда

Знаеш, че бързата мода се движи светкавично и повечето „модерни дрехи“, които можеш да купиш на масовия пазар, са с лошо качество и на съмнителна цена. Това е защото производителите използват евтина работна ръка и не се замислят за влиянието на бизнеса им върху околната среда, препълвайки сметищата и изхвърляйки тонове химикали в природата.
Когато се въздържаш да купуваш артикули, плод на бързата мода, ти се присъединяваш към битката за справедливо отношение към работниците в модната индустрия и необходимостта от екологични производствени практики по цялата верига на производство на облеклата. Когато купуваш от марки, които се грижат за справедливите трудови практики и околната среда, спираш да подкрепяш марките, които не го правят.

Капсулният гардероб има за цел да улесни ежедневието ни, да спести пари и време, и да ни позволи да създадем по-внимателно подбран гардероб. Като премахнем хаоса в нашите гардероби и премахнем некачествените, неподходящи дрехи, които никога не обличаме, можем да направим място за добре организиран и съзнателно подбран набор от дрехи и аксесоари, които обичаме.

Готова ли си да създадеш свой собствен перфектен капсулен гардероб?

Очаквай следващата статия от поредицата, в която ще ти дадем конкретни съвети как и от къде да започнеш…

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0