Environment
Posted in

8 ползи на органичния памук

8 ползи на органичния памук
Posted in

Защо органичният памук е по-добър от традиционния памук? В какво се изразяват разликите и какви са ползите? Освен че е добър към кожата ни, мек е и дишащ, органичният памук е по-екологичен и спасява живота на фермери, работници и техните семейства. А какво още?

ХИПОАЛЕРГЕНЕН

При производството на органичния памук не се използват изкуствени торове, пестициди, хербициди, токсични вещества и белина, което го прави чудесен избор за хора със кожна чувствителност. Органичният памук не съдържа тежки метали, които обикновено се използват за производството на някои пигменти и багрила, с които се оцветяват платовете. В сравнение с конвенционалния (традиционния) памук, органичният памук е доказано полезен за астматици.

МЕК И НЕЖЕН КЪМ КОЖАТА

Органичният памук често е по-мек и по-удобен за носене от евтиния обикновен памук. Усеща се по-добре върху кожата, дори ако не страдате от алергии. Това е така, защото органичният памук има по-дълги влакна, които не се увреждат по време на производствените процеси от силни химикали. При органичното земеделие памукът се бере ръчно, а не машинно, което гарантира, че влакната няма да отслабнат или да се повредят, което гарантира неговата мекота и издръжливост.

ДИШАЩ И УДОБЕН

Памукът е известен с това, че е перфектният избор за комфорт по всяко време, за всички сезони. Структурата на памучните влакна позволява циркулация на въздуха до кожата, като същевременно подпомага за регулирането на телесната температура. В горещото време, памукът действа охлаждащо, тъй като отвежда и изпарява влагата във въздуха. При студено време, действа като изолатор и поддържа топлината на тялото.

Другото предимство на памука е, че не прилепва към кожата, което го прави удобен за бебета, деца и възрастни.

ПО-ИЗДРЪЖЛИВ НА ИЗНОСВАНЕ

Органичният памук е много здрав и еластичен материал, така че всяко облекло, което имате, ще издържи по-дълго, като същевременно ще изглежда страхотно. Дрехите от органичен памук могат да издържат пет пъти повече от обикновения памук. Така че може многократно да се пере, глади, огъва и разтяга.

ЕТИЧЕН И УСТОЙЧИВ

Органичният памук е произведен по етичен начин, тъй като процесите на отглеждане, преработка, багрене и производство са под много строг контрол и всички по веригата се придържат към строги производствени стандарти. Така фермерите и работниците получават справедливо заплащане, предотвратява се принудителния или детския труд, и се гарантират етични условия на препитание. Освен това органичното земеделие е извън капана на големите компании, които поставят фермерите в непрекъсната спирала на купуване на скъпи химически торове, пестициди и ГМО семена.

СПЕСТЯВА ВОДА, ЕНЕРГИЯ И ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

В сравнение с други материали на пазара, органичният памук е един от най-екологичните варианти. При производството на тъкани от органичен памук се използва по-малко енергия, отделят се по-малко парникови газове и се използва значително по-малко вода.

Според Световеният фонд за природата WWF  са необходими 2700 литра питейна вода, за да се произведе конвенционален памук, необходим за направата само на една тениска. При производството на органичен памук, нещата са различни. За сравнение, Soil Association  казва, че се използват само 243 литра за същата тази тениска, но от органичен памук.

Според доклад на глобалната организация Textile Exchange, органичният памук създава 46% по-малко въглеродни емисии, отколкото конвенционалния памук. Поради това, че не съдържа торове и пестициди, почвата успява да абсорбира и по-голямо количество CO2 от атмосферата.

БИОРАЗГРАДИМ И РЕЦИКЛИРУЕМ

Тъй като памукът е растение, той е естествено биоразградим. Но дали този процес помага на околната среда или не, зависи от вида памук. Когато неорганичният (конвенционалният) памук се разгради, всички химикали, използвани за обработката му, се връщат обратно в земята, причинявайки щети в природата. Органичният памук, от друга страна, не е третиран с химикали. Така че, когато попадне в природата или на сметището, е по-малко вреден за околната среда. Органичният памук се разгражда до пет месеца.

ПОМАГА ЗА ДОБРИ КАУЗИ

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето и бъдещето на хората и планетата. Заедно с отговорното управление на нашите процеси и дейности, решихме да помагаме на други организации и инициативи, които полагат усилия за създаването на един по-добър свят.

2% от всяка продажба на fabele.bg се отделят за подкрепа на инициативи, свързани с грижата за деца и семейства в нужда, за опазването на уникалното природно наследство на България, грижата за околната среда и различни социални каузи.

Ползите от носенето на дрехи от органичен памук не могат да бъдат измерени с точни цифри. Предимствата се простират отвъд устойчивостта, етиката и икономиката. Най-доброто, което можем да направим за себе си и околните, е да бъдем част от промяната.

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0