Advices
Posted in

Как и защо да живеем бавно?

Cup of coffe and branch of cotton
Posted in

Чувстваш ли се уморена или стресирана? Имаш толкова много задачи за вършене, а времето все не ти достига? Понякога имаш усещането, че дните ти се сливат и сякаш всичко се движи по-бързо отколкото на теб ти се иска?
Ако е така, това може да означава, че водиш забързан живот. А това често може да доведе до повече вреда, отколкото полза, както физическа, така и емоционална.
По ирония на съдбата най-натоварените моменти в живота ни са тези, в които трябва да се съсредоточим върху забавянето, за да не прегорим. Възприемането на бавния начин на живот може да бъде противоотровата, която да ти помогне да се пренастроиш и да се съсредоточиш върху нещата, които са най-важни за теб в живота.

КАКВО Е БАВЕН ЖИВОТ?

Бавният живот (Slow living) е начин на живот, основан на идеята за по-бавен подход към всички аспекти на ежедневието. Целта на бавния живот е да бъдем по-осъзнати, да разпределяме правилно времето си и да живеем по-балансирано. Това означава да си „тук и сега“, да се научиш да казваш „не“ и наистина да се фокусираш върху това, което правиш, по съзнателен начин. Така можеш да постигнеш усещане за мир и удовлетворение в живота, като същевременно се намалиш стреса и се подобриш цялостното си благосъстояние. Бавният живот има много предимства, включително:
• По-малко стрес;
• По-добро физическо и психично здраве;
• По-добри взаимоотношения;
• Повишена креативност;
• По-голямо удоволствие от живота.

КАКВО БАВНИЯТ ЖИВОТ НЕ Е?

Да живееш бавно, не означава да правиш всичко възможно най-бавно, а по-съзнателно и по-добре. Също така, бавният живот не означава да бъдем мързеливи, а по-скоро да бъдем преднамерени и внимателни за това как използваме времето си. Не се изисква определен начин на живот, социални или финансови преимущества, или страст към определени дейности.
Бавният начин на живот отхвърля идеята, че за да бъдем успешни, трябва постоянно да сме заети. Да, производителността е важна, но също толкова важно е да направим крачка назад и да отделим време за размисъл и релаксация. Така ще създадем възможност да се съсредоточим върху приоритизирането на нашето емоционално здраве.

ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕШ?

Един от най-добрите начини да започнеш да живееш бавно е да си създадеш ежедневни навици, които ще те подкрепят по пътя към усъвършенстването.

Жена, която си почива и практикува бавен живот
 1. Създай си сутрешен ритуал

Сутрешните ритуали са един от най-добрите начини за улесняване на бавния живот за начинаещи. Те могат да бъдат толкова кратки или дълги, колкото искаш.
Ето няколко идеи за неща, които да включиш в своя сутрешен ритуал:

 1. Приготвяне на прясно кафе или чай
 2. Грижа за кожата
 3. Закуска
 4. Медитация/размисъл
 5. Четене
 6. Упражнения
 7. Слушане на музика
 8. Разходка на кучето

Твоят сутрешен ритуал ще се развива с течение на времето, така че не се страхувай да го променяш, ако нещо ти се струва излишно или искаш да добавиш още 5 минути за себе си.

 1. Събуди се по-рано

След като вече имаш план за сутрешния ритуал, настрой алармата си да станеш по-рано. Така ще имаш повече време да се насладиш на тази чаша кафе или чай и на закуската, която все още се счита за най-важното хранене за деня. Не я забравяй!

Докато закусваш, се опитай да останеш съсредоточена върху храната и да не се разсейваш. Това означава да не проверяваш телефона си и да не гледаш телевизия. Има достатъчно време за това по-късно.

 1. Спри да гледаш телевизора, компютъра или телефона си докато се храниш.

Това го споменахме току-що, но наистина е важно да се съсредоточиш върху храненето си. Дъвчи бавно и се наслади на вкуса. Идеята е да намалиш шума и разсейването, и да правиш едно нещо, а не няколко едновременно.

 1. Намали времето пред телефона ти.

Каква част от времето ти пред екрана прекарваш в превъртане на социалните мрежи и вирусни видеоклипове? Вероятно повече, отколкото би искала?

Ако работата ти е свързана с използването на компютър или телефон, постарай се да ползваш тези устройства, само когато е необходимо. Напълно нормално е да проверяваш и отговаряш на имейли или текстови съобщения… но постоянното взиране в телефона води до куп проблеми. Напрежението на главата и очите е често срещано, като за начало.
Създай си рутина – можеш да сърфираш на телефона си сутрин след закуска, например от 8:00 до 9:00 ч. или вечер – от 20:00 до 21:00 часа. Не използвай устройствата си след определеното време, защото това само ще те примами обратно към онзи забързан начин на живот, от който се опитваш да избягаш!

 1. Свържи се със семейството и приятелите си.

Бавният живот предполага преразпределение на времето ни през деня и да намираме време както за себе си, така и за любимите ни хора и занимания. А един от най-важните аспекти е емоционалната и физическа връзка с другите.
Има много начини да укрепиш отношенията си със семейството и приятелите.
Можеш да им се обаждаш по-често, да изпращаш текстови съобщения, да си правите видео разговори, и разбира се да се виждате лице в лице.

А когато сте заедно, постарай се бъдеш съсредоточена и избягвай разсейването, включително от телефона си.

 1. Излез навън сред природата

По-голямата част от времето ни прекарваме затворени в офиса, дома, колата… Да бъдеш навън сред природата, да се наслаждаваш на всичко, което тя предлага и да живееш в хармония със сезоните, са в основата на бавния живот. Слънчеви лъчи на лицето ти, вятър в косите ти, аромат на цъфнали цветя от градините и дори щипещите снежинки по ръцете ти… всеки сезон има своето очарование!
Престоят сред природата предлага много ползи както за твоето физическо, така и за психично ти здраве. Намалява стреса, подобрява паметта, насърчава физическата активност и облекчава депресията.
Отиди на разходка, джогинг или карай колело. Наблюдавай природата и заобикалящата те среда. Поеми дълбоко чист въздух и се успокой.

Опитай се да правиш това поне 2-3 дни в седмицата, ако не и всеки ден… сама, с половинката, с приятел, колега или роднина.

 1. Прави по-малко

Трудно е да се развие навика да живееш бавно, ако в списъка ти със задачи има милион неща и задължения. Преразгледай този списък и зачеркни това, което може да отпадне.
Направи съзнателен избор да правиш по-малко. Опитай се да се съсредоточиш върху онези неща, които са наистина важни – какво наистина трябва да се направи, срещу това, което може да изчака или да отмине.

 1. Храни се с домашно приготвена храна

Готвенето е чудесен начин да се насладиш на бавния живот. Въпреки че бавният живот може да изглежда като ново движение, началото му започва през 80-те години на миналия век в Италия, когато група активисти създават Slow Food движение, което защитава регионалните хранителни традиции. Днес движението за бавно хранене продължава да защитава гастрономическите традиции, да се застъпва за справедливо заплащане за производителите, да насърчава насладата от качествена храна и да насърчава дейности, свързани с бавния живот и устойчивостта.

Отдели достатъчно време, за да приготвиш домашна храна и да оцениш своя труд. Създавай свои рецепти, експериментирай и обърни внимание на всяка съставка. Това не само ще ти помогне да се наслаждаваш повече на храната, но също така е отличен начин да тренираш вниманието си към детайлите и да живееш „тук и сега“. И, разбира се, ще получиш всички хранителни предимства на истинската храна. 😊

 1. Грижи се за себе си

Важно е да намираш време за себе си… без значение колко заета мислиш, че си. Можеш да сготвиш любимото си ястие, да отидеш на спа, да се разположиш с хубава книга на дивана, да тренираш, да се срещнеш с приятели, да гледаш филм… всичко, което да ти помогне да се отпуснеш и да намалиш темпото поне за малко.

Направи го за себе си и за всички, които разчитат на теб!

Вместо заключение:

Ако искаш да преминеш от забързан към по-бавен начин на живот, ще ти трябва много търпение. За щастие, търпението е добродетел, която можеш да развиеш и усъвършенстваш с времето.

Следващият път, когато се подразниш от дългата опашка в магазина и бавната възрастна жена, която седи на касата, поеми дъх и помисли, че тя дава всичко от себе си и че остаряването е част от живота.

Можеш да придадеш на живота си повече смисъл и цел, ако просто намалиш темпото и истински пожелаеш промяната.

Започни още сега!

Очаквай следващите съвети за напреднали…

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0