Advices
Posted in

Как да удължим живота на любимите ни дрехи?

a woman on a sofa, against the background of a wardrobe
Posted in

Всички имаме дрехи, които събират прах в задната част на гардероба и ни изглеждащи стари, избелели, сякаш никога няма да бъдат облечени отново. А много от тях са били нови само преди няколко месеца.
Деветдесет процента от нашите дрехи всъщност се изхвърлят много преди предвидения им живот. Това не само е загуба на инвестиция, но и допринася за бързата мода и екологичните щети, които се нанасят като се използва твърде много вода, енергия и химикали.
Ето няколко малки навика при избора на дрехи, тяхното пране и поддръжка могат да помогнат те да живеят по-дълго и да искаш да ги обличаш отново и отново.

1. КАЧЕСТВО ПРЕД КОЛИЧЕСТВО
Евтиното излиза по-скъпо, особено когато става въпрос за дрехи. Евтините облекла няма да издържат дълго след многократно пране, и може да са по-податливи на свиване и избледняване.
Не се поддавай на изкушенията в магазините за бърза мода, заради ниските цени или намаленията. Вместо това да се съсредоточи върху закупуването на дрехи, които са изработени от висококачествени и устойчиви тъкани. като органичен памук, лен, коприна. И избягвай по-евтини материали като полиестер и акрил.

2. СЛЕДВАЙ ИНСТРУКЦИИТЕ ЗА ПРАНЕ
На етикета на всяка дреха са посочени препоръчителната температура при пране и гладене, дали дрехата може да бъде сушена в сушилна машина, избелвана и/или почиствана в химическо чистене.
Нали не искаш да извадиш дрехата от пералнята или сушилнята само за да разбереш, че се е свила, избеляла или загубила мекотата си. 🙂

3. OБЪРНИ ПРЕДИ ПРАНЕ
За да намалиш избледняването и да предпазиш от завалване, обърни дрехите си наопаки, преди да ги сложиш в пералнята.
Въпреки че може да изглежда досадно да ги обръщаш обратно, след като са изсъхнали, това ще помогне на някои видове дрехи да издържат по-дълго.

4. СОРТИРАЙ МРЪСНОТО ПРАНЕ
След като прочетеш етикета, е време да сортираш мръсните дрехи по цвят и температура на пране. Ще имаш много по-добри резултати при премахване на петна, запазване на цветовете и защита на деликатни тъкани, ако переш заедно подобните видове.
Ако бързаш, достатъчно е да отделиш прането на бяло, цветно и тъмно. И не забравяй да закопчаеш всички ципове и копчета, за да предотвратиш дрехата от евентуална повреда.

5. ПЕРИ ФИНИТЕ ДРЕХИ В МРЕЖЕСТИ ТОРБИЧКИ
Лесен начин за пране на деликатни дрехи, като бельо и тънки чорапи, е да ги поставиш в мрежести торби за пране (или калъфки за възглавници 😉) . Това спестява време и предпазва нещата от заплитане с другите дрехи в прането.

6. СЪХРАНЯВАЙ НА СУХО И ТЪМНО МЯСТО
Избягвай да съхраняваш дрехите си на влажни места, където могат да мухлясат или бъдат нападнати от бактерии.
Внимавай и със светлината. Ако е изложена на пряка слънчева светлина за дълъг период от време, дрехата става трайно избеляла.

7. ПОПРАВИ ПРЕДИ ДА ИЗХВЪРЛИШ
Не е нужно да изхвърляш дреха, защото е паднало копче или се е разшила. Можеш сама да я поправиш с малко конец или да се довериш на шивач, който ще я направи като нова.
Така ще издържи още много години!

Бонус съвет: ПРЕДАЙ НАТАТЪК
Животът на вещите, които купуваме не бива да приключва на сметището, а техният път да продължи до нечий друг гардероб, създаването на нов продукт и връщането му отново в употреба.
Дари ги за повторна употреба или ги предай за рециклиране в един от контейнерите за разделно събиране, разположени в цялата страна.
Това им дава нов живот!

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0