Advices
Posted in

Какво да правиш със старите си дрехи?

Woman is wondering what to do with her old clothes
Posted in

Най-накрая се захвана да реорганизираш гардероба си и останаха много дрехи, които вече не искаш? Може би са такива, които няма да носиш, защото си променила стила си, или искаш да освободиш място в гардероба си. А може би, защото си прегърнала минималистичния начин на живот и искаш да изчистиш всичко, което не ти носи радост.
Добрата новина е, че има много устойчиви начини, с които можем да вдъхнем нов живот на старите ни дрехи, вместо просто да ги изхвърлим. Ето нашите 8 съвета, които да опиташ:

1. Размени с приятел
Попитай близките си дали са готови да направите размяна помежду си, така че всички да получите нови дрехи безплатно! Можете да организирате среща на открито и да помолиш всеки да донесе по няколко неща. А защо не, да поканите своите съседи и техни приятели. Така твоята инициатива ще достигне до повече хора и ще има по-голям ефект.

2. Поправи ги
Преди да решиш, че любимата ти рокля вече не ти харесва, защото липсва едно копче, помисли да я поправиш и да ѝ вдъхнеш нов живот. Ако не разполагаш с резервно копче като останалите от роклята, купи нови и подмени всички. Убедени сме, че ще изглежда като нова!
Всички дрехи, които имат малки дефекти и все още можеш да носиш с удоволствие, поправи сама или занеси при шивач. 

3. Дари за благотворителност
Предай събраните дрехи на организации с благотворителна цел, като Българския червен кръст. Има поставени техни контейнери за текстил на няколко места в България. Събраните дрехи се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Една част от тях се използва за т.нар. кризисен резерв за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи, друга част се изнася предимно за страни от Третия свят, а останалите дрехи биват рециклирани.

4. Предай за рециклиране
Рециклирането на текстил е един от начините да се справим с глобалното замърсяване. Предай ненужните си дрехи в един от специализираните контейнерите за разделно събиране на рециклиращите компании в България. Те ще се погрижат за по-нататъшното им оползотворяване, по екологичен начин, с цел да бъдат използвани отново.

5. Подари на човек в нужда
Попитай своите приятели дали познават човек, които има нужда от дрехи или публикувай пост в социалните мрежи, за това че желаеш да подариш свои дрехи. Във Facebook има много групи на тази тема. Със сигурност ще намериш човек, който ще им се радва и ще се грижи за тях още дълго време.

6. Дари на приют за животни
Можеш да дариш спално бельо, одеяла, кърпи и други меки дрехи на приюти за животни. През студените месеци на годината, твоите стари дрехи могат да топлят пухкав приятел в нужда.
Преди да изпратиш своето дарение до избрания приют, се увери, че могат да го приемат и от какви други предмети имат нужда.

7. Продай ги
Ако искаш да превърнеш старите си дрехи в пари, това е лесно и има много различни опции. Подготви няколко снимки и кратко описание на дрехата, и публикувай обява в платформа за продажба на дрехи втора употреба или в предназначените за това групи в социалните мрежи.
Ако дадена дреха е с малък дефект (липсва копче или се е разшила), пак можеш да я продадеш на някой, който е готов да я поправи. Просто не забравяй да посочиш всички подробности за износването в описанието на обявата.

8. Превърни използваните дрехи в кърпи за почистване
Ако дадена дреха не е в състояние да бъде носена отново, можеш да я превърнеш в кърпа за забърсване. Например, памучните тениски са чудесни за използване като кърпи за прах. А старият ти пуловер с дупки ще полира перфектно масата или друга мебел в тоя дом.

Вярваме, че животът на дрехите, които купуваме не бива да приключва на сметището, а техният път да продължи до нечий друг гардероб, създаването на нов продукт и връщането му отново в употреба.

Поправи ги. Сподели ги. Почувствай се фантастично. И след това, остави някой друг също да се почувства фантастично. Това им дава нов живот!

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0