Advices
Posted in

Материи, които да избягваш да носиш

a woman overwhelmed by clothes
Posted in

Всеки ден и всяка нощ сме заобиколени от различни материи и тъкани. От дрехите, които носим до чаршафите на нашите легла, тапицерията на нашите мебели или седалките на колата. Тъканите са около нас почти през цялото време. Но знаеш ли, че твоят избор на материали може или да помогне, или да навреди на твоето здраве и това на околните?

Въпреки че несъмнено е трудно да избягваш всяка тъкан, която знаеш, че е вредна за твоята кожа, информирането за опасностите от определени текстилни материи може да доведе до по-мъдри решения при избора ти какво да купиш и да облечеш.

ПОЛИЕСТЕР

Това е синтетична тъкан, направена от химикали на петролна основа или нефтохимически продукти. Известен е още като полиетилен терефталат (PET).
Носенето на дрехи и бельо от полиестер може да причини обриви, сърбеж, зачервяване, екзема, дерматит, образуване на мехури или да влоши съществуващи кожни проблеми, особено при хора с чувствителна кожа.

От топлината на тялото се освобождават полиестерни химикали като антимонов оксид, който се разтваря частично с потта и се абсорбира от кожата. Това може да причини сърдечни, чернодробни, бъбречни и кожни заболявания. Когато полиестерните газове се вдишат, формалдехидът и други перфлуорохимикали (PFC), използвани при обработката на тъканта, могат да причинят белодробни проблеми и главоболие.

black polyester

АКРИЛ

Този материал често се използва за направата на пуловери, палта, ботуши и т.н.
Основните вещества, от които са направени акрилните влакна (полиакролонитрил и акрилонитрил), са силно токсични. Полиакролонитрилът е силно запалим и при вдишване имитира симптомите на отравяне с цианид. Междувременно акрилонитрилът е силно токсичен и е известен канцероген и мутаген. Високите концентрации на акрилонитрил, получени чрез вдишване, поглъщане или абсорбиране от кожата, могат да доведат до дразнене на очите, дерматит и дори рак, въз основа на изследване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDCC).

НАЙЛОН

Найлонът или полиамидът е синтетично влакно, което често се използва при производството на спортни облекла, бански костюми и облекла за свободното време. Той е направен от петрол и е силно химически третиран. Не абсорбира потта от кожата и може да причини различни кожни алергии, главоболие, световъртеж и системни дисфункции.

Найлоновите отпадъци се озовават на сметищата и в океаните, и замърсяват въздуха, водните източници и цялата хранителна верига, застрашавайки човешкото здраве, дивата природа и планетата.

water resistant fabric

„УСТОЙЧИВИ“ ТЪКАНИ

Всички дрехи, обозначени като устойчиви на статично електричество, вода, петна, намачкване или на свиване, които би трябвало да улеснят живота ти, се третират с токсични химикали и е по-добре да бъдат избягвани.

Например, тъканите, направени да бъдат устойчиви на намачкване (дори несинтетичните), биват третирани най-често с опасен химикал, наречен формалдехид.

За обработката на влакната на дрехите устойчиви на вода и петна, се използват токсични химикали като PFA и PFC (съответно пер- и полифлуороалкилни вещества и перфлуорохимикали). Те са известни като „вечни химикали “, защото никога не се разграждат в природата и остават в човешкото тяло. След като влязат в околната среда, те не могат да бъдат премахнати.

Амонякът е основният химикал, използван, за да направи дрехите устойчиви на свиване. В малки дози тялото метаболизира амоняка, за да поддържа киселинно-алкален баланс в бъбреците. Въпреки това, прекаленото излагане може да причини увреждане на черния дроб или бъбреците, да се абсорбира в белите ни дробове и да изгори очите, носа, гърлото или кожата.

Повече за скритите токсични вещества в дрехите можеш да разбереш тук.

РАЙОН, ИЗВЕСТЕН СЪЩО КАТО ВИСКОЗА

Това влакно е направено от целулоза, която е химически преобразувана от дървесна маса. Това може да звучи като по-добра алтернатива на синтетиката на петролна основа, но не е така.
Производството на вискоза изисква много енергия, вода и токсични химикали, като въглероден дисулфид, сярна киселина, амоняк, ацетон или сода каустик. Тези изключително опасни вещества отравят околната среда и излагат на риск здравето на работниците във фабриките за текстил. А дрехите от вискоза са пълни с тези токсини, така че когато се абсорбират от кожата ти, това може да причини гадене, главоболие, повръщане, безсъние, и други здравословни проблеми.

КОНВЕНЦИОНАЛНО ПРОИЗВЕДЕН ПАМУК

Памукът е естествено влакно, така че очевидно е биоразградим и устойчив вариант, нали? За съжаление, конвенционалният памук е известен с това, че е една от най-химически третираните култури в света. При конвенционалното производство на памук се използват невероятно много опасни пестициди и химикали, които се просмукват в почвата и близките водни ресурси, оказвайки влияние върху околната среда и местните общности.

Употребата на вредни химикали продължава далеч отвъд полетата с памук, тъй като влакната и готовия текстил се обработват с голямо разнообразие от опасни суровини. Те включват амоняк, азобагрила и багрила на основата на тежки метали, забавители на горенето, формалдехид, петролни препарати, омекотители и т.н.

Носенето на такъв памук може да причини от обриви и сърбеж при хората с чувствителна кожа до по-тежки увреждания на здравето, дори рак.

black leather

КОЖА

Производството на кожи включва използването на различни химикали за трансформиране на животинските кожи в готови кожени продукти. Тези химикали се използват на различни етапи от производствения процес, като консервиране, дъбене, боядисване и довършителни работи. Сред тях са хром, олово, живак, арсен и други често канцерогенни химикали. Хромът е особено вреден и може да причини сериозни последици за здравето, включително дразнене на кожата, астма и рак.

Woman points down

Знаем, че тази информация може да изглежда ужасяваща и разочароваща в началото, особено ако тепърва се срещаш с устойчивата мода.

И преди да решиш, че сме изброили всички възможни тъкани, които носиш, нека ти дадем предложения за по-добър и здравословен избор за теб и планетата. Избери дрехи от екосъобразно и етично произведени материали, като органичен памук, лен, коноп, естествена коприна, етично добита вълна, Tencel, растителна кожа и други.

Не е нужно да се промениш напълно от утре и да изхвърлиш целия си гардероб. Прави стъпка по стъпка. 

Изкажи мнението си

ПРОФИЛ
ЛЮБИМИ
Вход
СЪЗДАЙ СВОЯ ПРОФИЛ

Връзка за задаване на нова парола ще бъде изпратена на посочения имейл адрес.

Регистрирайки профил в нашия магазин, ще можеш да пазаруваш по-бързо, да разглеждаш хронологията на твоите поръчки и да получаваш допълнителна информация за продуктите. Твоите лични данни ще бъдат обработвани съгласно нашата „Политика за поверителност“ и „Бисквитки“

Възстановяване на парола

Не помниш паролата? Въведи потребителското име или Email адреса. Ще ти изпратим линк за смяна на паролата.

КОШНИЦА 0

ПОСЛЕДНО РАЗГЛЕДАНИ 0